Aanmelden middelbare school - Ouders & Onderwijs (2024)

Je kind heeft de basisschool bijna afgerond en maakt de overstap naar de middelbare school. Hebben jij en je kind een middelbare school gevonden? Dan meld je je kind aan in de centrale aanmeldperiode. Je leest hier alles wat je moet weten over het aanmelden van je kind op de middelbare school.

Vaste aanmeldweek

Vanaf het schooljaar 2023 – 2024 is er voor alle groep 8 leerlingen in het hele land één centrale aanmeldperiode. Deze loopt van 25 maart tot 31 maart 2024. Het maakt dus niet uit of je je kind aan het begin of aan het einde van deze periode aanmeldt. Heeft je kind al eerder dan 25 maart een definitief schooladvies? Dan mag je je kind al wel aanmelden zonder dat het daarmee voorrang krijgt op andere leerlingen. Alle leerlingen houden evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur en die past bij het schooladvies. Het is wel verstandig om bij de middelbare school te informeren hoe de aanmeldprocedure precies verloopt. Middelbare scholen mogen er namelijk voor kiezen om de mogelijkheid te geven om je kind al vóór 25 maart aan te melden. Uiteraard houden alle leerlingen evenveel kans op een plek op de school van hun voorkeur en die past bij het schooladvies. Wil je je kind al eerder aanmelden op de middelbare school van jullie keus, dan moet je kind al wel een definitief schooladvies hebben gekregen van de basisschool.

Kun je door bijzondere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een verhuizing, je kind niet aanmelden voor 31 maart? Dan kunnen scholen een tweede aanmeldmogelijkheid organiseren. Je kind maakt dan wel minder kans om geplaatst te worden op de school van eerste voorkeur.

Maakt je kind de overstap naar het voortgezet speciaal onderwijs (vso)? Dan kun je je kind al eerder met een voorlopig schooladvies aanmelden bij het vso.

Aanmelden middelbare school

Meestal meld je als ouder zelf je kind aan bij de middelbare school. De aanmelding kan met jouw toestemming ook via de basisschool lopen. Bij het inschrijven voor de middelbare school moet je in ieder geval de volgende informatie opgeven:

  • Achternaam, voornaam en voorletters
  • Geboortedatum
  • Geslacht
  • Burgerservicenummer (BSN) of onderwijsnummer
  • Het basisschooladvies

Je dient je kind schriftelijk op de middelbare school aan te melden. Dan is de aanmelding formeel. Heeft je kind extra ondersteuning nodig? Meld dat dan ook bij de school. Informeer de school ook over eventuele aanmeldingen bij andere scholen.

De aanmeldprocedure

Nadat je kind is aangemeld, heeft de school 6 weken de tijd om te reageren. De school beslist of je kind wordt toegelaten en laat je dat schriftelijk weten. In sommige situaties kan deze periode door de school met 4 weken worden verlengd. Een school mag een leerling alleenonder bepaalde voorwaarden weigeren.

Je mag je kind op meerdere middelbare scholen aanmelden. Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, kan de school vragen om extra informatie. Scholen zijn namelijk verplicht om te onderzoeken of zij een leerling een plek kunnen geven vanwege hunzorgplicht.

Plaatsing

De middelbare school moet jouw kind plaatsen op het niveau vanhet schooladviesvan de basisschool. Heeft jouw kind bijvoorbeeld een havo-advies? Dan moet de school jouw kind minimaal op havo-niveau plaatsen. Als de school een vmbo-tl/havo-klas, een havo-klas en een havo/vwo-klas heeft, mag de school zelf bepalen in welk van deze 3 klassen zij jouw kind plaatst.

Je mag je kind ook aanmelden voor een ander schooltype. De middelbare school beslist dan of ze jouw kind toelaten. Voorpraktijkonderwijsis een toelaatbaarheidsverklaring van het samenwerkingsverband nodig. Voorleerwegondersteuningis eenaanwijzingvoor leerwegondersteuning (lwoo) van het samenwerkingsverband noodzakelijk.

Is het advies van je kind na de doorstroomtoets aangepast? Dan heeft je kind recht op plaatsing op het aangepaste niveau.

Loting

Als te veel leerlingen zich aanmelden, kan een school loten tussen de aangemelde leerlingen. Sommige leerlingen hebben recht op voorrang, bijvoorbeeld omdat ze eerder op een basisschool met een bepaald onderwijsconcept hebben gezeten of als zij als er al een broer of zus naar deze school gaat. Dit verschilt per gemeente en per school.

Leerlingen moeten evenveel kans hebben om ingeloot te worden. Dat geldt ook voor leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte. Pas na de loting wordt gekeken of er leerlingen zijn ingeloot die extra ondersteuning nodig hebben.

Wanneer je als ouder vindt dat plaatsing op een specifieke school noodzakelijk is, mag je een verzoek hiervoor indienen bij de school van je keuze. Ouders kunnen bijvoorbeeld aangeven dat op grond van een combinatie van individuele persoonlijke kenmerken, ondersteuning of een gezondheids- en/of thuissituatie een specifiek aanbod op een school noodzakelijk is voor je kind. Het bestuur van de school is niet verplicht om hieraan mee te werken.

Bezwaar maken

Je kunt altijd bezwaar aantekenen als de middelbare school je kind weigert. Dat kan bijvoorbeeld als de procedure niet correct verloopt, maar ook als je het niet eens bent met de reden van afwijzing.

Aanmelden middelbare school - Ouders & Onderwijs (2024)

References

Top Articles
3D Green Leaves Leaf G3413 Wallpaper Wall Murals Removable Self-adhesive Honey • EUR 25,31
UltiPro for PC - Download for PC and MAC
What Is Single Sign-on (SSO)? Meaning and How It Works? | Fortinet
Mickey Moniak Walk Up Song
Nullreferenceexception 7 Days To Die
Dannys U Pull - Self-Service Automotive Recycling
Patreon, reimagined — a better future for creators and fans
Stretchmark Camouflage Highland Park
Pangphip Application
Lifebridge Healthstream
RuneScape guide: Capsarius soul farming made easy
Top Golf 3000 Clubs
Autozone Locations Near Me
Tcu Jaggaer
Myql Loan Login
Craigslist Heavy Equipment Knoxville Tennessee
Housework 2 Jab
What Time Chase Close Saturday
Buff Cookie Only Fans
Webcentral Cuny
Puretalkusa.com/Amac
VERHUURD: Barentszstraat 12 in 'S-Gravenhage 2518 XG: Woonhuis.
Scout Shop Massapequa
Lola Bunny R34 Gif
Craigslist Apartments Baltimore
Best Sports Bars In Schaumburg Il
kvoa.com | News 4 Tucson
Evil Dead Rise Showtimes Near Regal Sawgrass & Imax
Puffin Asmr Leak
Gridwords Factoring 1 Answers Pdf
Consume Oakbrook Terrace Menu
Kelsey Mcewen Photos
The Blackening Showtimes Near Regal Edwards Santa Maria & Rpx
Empire Visionworks The Crossings Clifton Park Photos
Eastern New Mexico News Obituaries
The Best Restaurants in Dublin - The MICHELIN Guide
How to play Yahoo Fantasy Football | Yahoo Help - SLN24152
Joey Gentile Lpsg
RECAP: Resilient Football rallies to claim rollercoaster 24-21 victory over Clarion - Shippensburg University Athletics
Nina Flowers
Tfn Powerschool
Citizens Bank Park - Clio
Sechrest Davis Funeral Home High Point Nc
Walmart 24 Hrs Pharmacy
Gas Buddy Il
Waco.craigslist
Benjamin Franklin - Printer, Junto, Experiments on Electricity
Bismarck Mandan Mugshots
Game Like Tales Of Androgyny
What your eye doctor knows about your health
Kenmore Coldspot Model 106 Light Bulb Replacement
Www.card-Data.com/Comerica Prepaid Balance
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Carey Rath

Last Updated:

Views: 6024

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Carey Rath

Birthday: 1997-03-06

Address: 14955 Ledner Trail, East Rodrickfort, NE 85127-8369

Phone: +18682428114917

Job: National Technology Representative

Hobby: Sand art, Drama, Web surfing, Cycling, Brazilian jiu-jitsu, Leather crafting, Creative writing

Introduction: My name is Pres. Carey Rath, I am a faithful, funny, vast, joyous, lively, brave, glamorous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.